Gambar Pengambilan Madu Tayyibah (Madu Asli Hutan Tualang)
Sumber Madu Tayyibah
Sumber Madu Tayyibah
Pokok bagi sumber Madu Tayyibah biasanya terdapat di hutan Malaysia dan Sumatera, Indonesia iaitu pada dahan-dahan pokok pada ketinggian 40-60m.
Ciri-ciri tempat sarang lebah biasanya pada kulit batang yang tidak mengelupas, licin dan halus. Lingkungan sekitar pokok biasanya dekat dengan sumber air dan sumber makanan lebah. Jenis pokok yang sering dijadikan sebagai habitat bersarang lebah jenis ini adalah Kayu Ara, Rengas, Pulai, Kempas, Cempedak Air dan Kapuk.
Setiap pokok yang biasanya dinaiki oleh koloni lebah hutan disebut oleh masyarakat Malaysia dengan pokok Tualang manakala bagi masyarakat Riau, Indonesia dengan pokok Sialang.
Penyelidik dari barat pula memanggil koloni tersebut dengan 'Giant Honey Bees, Royal Black Honey Bees, African Honey Bees dan Himalayan Honey Bees.
Madu Tayyibah
MADU TAYYIBAH
merupakan madu Asli ‘ Natural  bersumber dari nektar bunga hutan yang sangat misteri lalu dikumpulkan dan di olah menjadi madu oleh lebah liar hutan, Apis Dorsata. Keistimewaan dan khasiatnya sangat tinggi kerana nektarnya terdiri dari pelbagai jenis bunga hutan alam nusantara (poliflora) sehingga komposisi gizi, rasa, warna dan aromanya lebih kompleks dan unggul dibanding madu yang berasal dari lebah ternak yang bersumber dari satu jenis bunga tertentu sahaja (monoflora).
* gambar sarang koloni lebah Apis Dorsata
  (Giant or Royal Black Honey Bees)
MADU ASLI (Tayyibah)
100% asli, Perusahaan Muslim,
Di Bawa terus dari Hutan Belantara Sumatera
Gambar atas: Booth Madu Tayyibah Di Kunjungi Oleh YB Mukhriz Mahathir di Festival Usahawan Bumiputera di Muar pada 10 Jan 2010 lalu..

Gambar bawah: YDP DPPM Kelantan terus membeli setelah merasa kesegaran Madu Tayyibah, (berbaju putih) adalah En Bahrain, Pengurus Madu Tayyibah
Madu Tayyibah menawarkan 2 jenis madu asli hutan yang sangat berkualiti untuk keperluan penyembuhan dan pengubatan atau sebagai minuman harian yang sangat berkhasiat.

i. MADU ASLI HUTAN TUALANG SEGAR (FRESH HONEY), 'unprocess honey' di mana madu dari hutan yang terus disaring dengan penelitian kualiti yang maksimum dan dikemaskan dengan botol (mengandungi kadar peratus air (20-24%): sebaiknya madu segar ini dimakan kurang dari 2 bulan selepas bekas/botol dibuka bagi mengelakkan penurunan kualiti madu.

ii. MADU ASLI HUTAN TUALANG PEKAT (DRIER HONEY), di mana madu dari hutan yang terus disaring dan ditingkatkan kualitinya dengan mengurangi kadar air madu sehingga sampai ke peringkat bebas peragian (yieast fermentation) iaitu 17%-19%: mempunyai daya tahan yang lebih lama disebabkan kadar air di dalam madu yang telah dikurangkan untuk menghalang terjadinya penurunan kualiti madu (Hexagon Jar).

MADU ASLI VS MADU PALSU

Madu asli atau madu palsu, bagaimana cara membezakannya? Berdasarkan kajian termasuk di Malaysia, Indonesia dan USA menunjukkan bahawa hampir 80% madu yang beredar dipasaran adalah madu palsu. Jadi bagaimanakah cara sebagai orang awam, kita dapat mengetahui madu itu Asli?

Madu asli sebenarnya sangat mudah diketahui dengan melihat dari sifat dan karakteristik fiziknya yang khas. Sayangnya, dapat juga si penipu madu palsu untuk meniru sebagian dari sifat atau karakter fizik madu asli. Sehingga bagi kebanyakan orang sangat susah untuk mengetahui keaslian madu dengan melihat aspek fizikal atau luaran madu tersebut.

Walaubagaimanapun, MADU ASLI mempunyai beberapa karakteristik fizik yang tidak dapat dipalsukan:

   1. Pesongan Optik: Madu asli mempunyai kandungan gula yang spesifik yang dapat mengubah sudut putaran cahaya terpolarisasi.
   2. Higroskopik: madu asli bersifat menyerap air, jika madu dibiarkan terbuka pada tempat dengan kelembaban udara tinggi (high humidity) maka madu akan bertambah cair.
   3. Madu asli jika dituangkan ke dalam air suam tidak akan pecah atau air akan tetap jernih sebelum dikacau. Bagi madu yang sudah dicampur akan lebih cepat keruh.
   4. Sifat-sifat madu yang umumnya dipalsukan adalah: sifat madu yang dapat  membuat telur masak,tidak beku, tidak menyerap kertas atau jika digoncang mengeluarkan gas.
   5. Kandungan madu yang juga tidak dapat dipalsukan adalah adanya kandungan Enzim Diatase. Kandungan diatase inilah salah satu cara untuk menentukan madu itu asli atau tidak. Karena enzim ini hanya dapat dihasilkan dari kelenjar ludah atau air liur lebah. Namun hanya ujian di makmal sahaja yang dapat mengenalpasti sifat tersebut. JADILAH PENGGUNA YANG BIJAK!!! Pastikan produk madu di pasaran yang anda beli melalui ujian ketulenan dari institusi yang diikitiraf.

Ujian Ketulinan Madu

Kaedah Mengenalpasti Madu Asli Hutan dan Madu Palsu

Ujian yang dicadangkan,

1.   Mengenali latar belakang penjual atau pembekal madu.

2.   Menjadi seorang yang terbiasa dengan madu asli, akan lebih mudah untuk mengetahui ianya asli atau tiruan. Antara tanda madu asli hutan rasanya agak menyengat (tajam; keasidan agak tinggi) dan mempunyai bau wangi aroma dengan cirri-ciri tertentu. Madu asli ternak pula rasanya cuma manis sahaja dan kurang menyengat.

3.   Melalui ujian makmal. Pengguna harus memastikan bahawa madu yang akan dibeli telah melalui ujian pengesahan kandungan dari institusi yang diiktiraf untuk memastikan tidak tertipu dengan madu tiruan. Jadilah pengguna yang bijak dan berhati-hati! Walaupun demikian madu tiruan tetap dapat dihasilkan melalui kaedah makmal, jadi ujian 1 dan 2 sangat penting diamalkan oleh pengguna.

4.    Ada gelang propolis/pollen di bahagian paling atas aras madu jika dibiarkan lama madu di dalam kemasan botol (khusus bagi madu asli segar yang telah dibiarkan > 1 minggu).

5.    Menggunakan api: ½ sudu besar madu dibakar di atas api lilin, apabila buihnya kecil-kecil seperti air mendidih bermakna ianya palsu. Madu asli buihnya akan membesar dan akan terus membuak jika terus dipanaskan (walaubagaimanapun tidak dapat dipastikan secara 100%).

Petua umum yang digunakan namun masih boleh dipertikaikan secara saintifik.

Ujian yang dipertikaikan secara saintifik,

    * Semut: Ini kerana madu asli/lebah (dihasilkan oleh lebah) turut dihurungi semut kerana mengandungi glukosa ‘monosaccharide’ yang bersifat manis sama seperti yang terdapat pada gula sintetik (juga mengandungi glukosa ‘polisacharide’). Namun, memang ada yang tidak didekati semut kerana terdapat madu asli yang akan mengeluarkan gas (madu asli segar) yang akan membuatkan semut tidak tahan pada tekanannya dan mempunyai keasidan yang agak tinggi. Maka, semut bukanlah penunjuk yang tepat dalam pengujian keaslian madu.
    * Peti Sejuk: Madu asli yang mengandungi kandungan air pada kadar 18-22%. Maka, madu asli tetap akan mengeras jika dibiarkan lama di dalam peti sejuk beku terlalu lama. Namun, terdapat juga madu asli yang tetap pada keadaan yang tidak begitu keras disebabkan peratus kadar air yang rendah dan mempunyai kandungan mineral yang bersifat panas yang tinggi. Maka, peti sejuk bukanlah penunjuk yang tepat dalam pengujian keaslian madu.
    * Pembentukan mendakan kristal: Madu asli juga mengalami pengkristalan/mendakan nuclei sekiranya disimpan pada suhu yang tidak sesuai dan kaedah penyimpanan yang tidak sesuai. Ini kerana, madu asli yang mengandungi glukosa yang tinggi akan keluar dari keadaan super tepu ’supersaturated’ secara spontan membentuk glukosa monohidrat kerana kehilangan air. Maka, terdapatnya pengkristalan bukanlah penunjuk yang tepat dalam pengujian keaslian madu.
    * Telur: Madu tiruan juga dapat menghasilkan kuning telur setengah masak. Si penipu ini akan mencampurkan kapur yang bersifat panas di dalam madu tiruannya dengan kadar tertentu sehingga boleh menyebabkan kuning telur akan setengah masak. Awas, sangat berbahaya terhadap kesihatan organ dalaman!
    * Sudu besi: tiada kajian ilmiah di dalam memberi penjelasan larangan penggunaan sudu yang diperbuat dari besi. Seandainya, terdapat tindakbalas yang kritikal pastinya akan terus mengubah warna sudu tersebut apatah lagi ada pendapat mengatakan ianya dari hadis dan sebagainya. Mungkin kurangnya penelitian dan penyelidikan dari sudut teknologi dan agama menyebabkan ramai pengguna hanya menerima sahaja pandangan dari penjual madu yang kurang maklumat. Begitu juga banyak hadis-hadis palsu yang bertebaran mengenai khasiat madu walaupun tidak kurang banyaknya dengan yang sahih. Di negara maju, analisa yang dibuat menunjukkan penggunaan kaedah penyimpanan yang paling selamat bagi madu adalah dengan menggunakan kaca dan 'stainless steel'.
    * Madu yang diletakkan di piring putih bersama air kemudian air digerakkan dengan arah pusingan, maka akan terhasil seolah-olah sarang lebah: wallahu'aklam, menurut pemerhatian kami bentuk yang kelihatan bersegi seperti sarang lebah tersebut adalah disebabkan pengaruh kelikatan/kepekatan madu yang terkena pusingan air lalu menjadikannya bersegi seperti hexagon dan pentagon. Ini kerana jika madu tersebut digantikan dengan cecair yang pekatnya sama seperti madu contohnya dalam percubaan kami shampoo ianya juga menunjukkan keadaan bersegi yang sama.

Maka, kami menasihati pengguna dan peminat madu supaya berhati-hati terhadap madu yang terdapat di pasaran supaya tidak tertipu sekaligus membahayakan kesihatan, nanti disangka MADU rupanya RACUN yang sangat berbahaya. Jelasnya, kami sangat berhati-hati dalam memperkatakan tentang madu asli sehingga perlu dihuraikan secara ilmiah agar dapat berkongsi pemahaman dan kesedaran bersama anda semua disamping bersyukur akan nikmat Allah yang tiada tolok bandingnya lagi. Buatlah setitik madu sekiranya anda mampu! Kami tentunya hanya menawarkan madu asli untuk memelihara kedudukan madu agar tetap terjaga sebagai suatu sumber penyembuhan sunnahtullah.    

Persoalan tentang lebah dan madu

    * Berapa banyak sari bunga (nektar) yang diperlukan lebah untuk menghasilkan 1 pound madu? Jawapan: 2 million.

    * Berapa jauh lebah perlu terbang untuk membawa 1 pound madu? Jawapan: 55,000 batu.

    * Berapakah jumlah madu yang dihasilkan lebah pekerja sepanjang jangka hayatnya? Jawapan: Secara purata, 1/12 sudu teh.

    * Berapakah kelajuan lebah madu terbang? Jawapan: ~15-20 batu per jam.

    * Berapa banyak madu yang diperlukan oleh lebah sekiranya mengelilingi dunia? Jawapan: Lebih kurang 2 sudu besar.

    * Sejak bilakah lebah mula menghasilkan madu dari bunga? Jawapan: Dianggarkan 10-20 juta tahun dahulu.

    * Berapa banyak bunga yang dilawati oleh lebah dalam masa sekali perjalanannya? Jawapan: 50-100.

    * Bagaimana lebah berkomunikasi dengan lebah yang lain? Jawapan: Melalui tarian lebah. Iaitu lebah akan bergerak seolah-olah seperti menari mengelilingi lebah lain. Tarian ini akan berubah-ubah mengikut kod dan sudut tertentu yang merupakan isyarat untuk menunjukkan kedudukan nektar dan pollen dari bunga dan jarak kedudukannya. Lebah juga menggunakan  ’pheromones’ untuk menarik perhatian lebah lain.

    * Berapakah jumlah maksimum ratu lebah akan bertelur dalam sehari? Jawapan: 3000

    * Berapa banyak nektar yang boleh dikumpul oleh seekor lebah di dalam perutnya ’honey sac’? Jawapan: Secara purata ~ 70ml

    * Berapakah sayap yang dipunyai oleh seekor lebah? Jawapan: 4

    * Apakah nektar? Jawapan: Cairan manisan yang terdapat di dalam bunga.

    * Berapa banyak sengatan yang boleh digunakan seekor lebah pekerja untuk menyengat mamalia? Jawapan: Sekali.

    * Berapa kali lebah mengepakkan sayapnya dalam masa 1 minit? Jawapan: ~ 11,000 kali.

    * Apakah antara manfaat lebah yang utama? Jawapan: Menghasilan madu dan pendebungaan tanaman.

    *  Ada berapa jenis lebah? Jawapan: 3 (Ratu, Pekerja dan Jantan)
Madu Tayyibah Di Pasarkan Oleh
www.kedaikuhebat.com
INI ADALAH JAMINAN PAKSU (KEDAIKUHEBAT.COM)
MADU TAYYIBAH ADALAH BENAR-BENAR MADU ASLI
YANG DI BAWA SECARA TERUS DARI HUTAN SUMATERA INDONESIA
UNTUK ANDA PELANGGAN-PELANGGAN KEDAIKUHEBAT.COM

PADA MASA KINI MADU TAYYIBAH DI PEK DALAM 3 JENIS BERATNYA

Madu 350g RM50 (SM) RM60 (SS)
Madu 350g x 2btl RM90 (SM) RM100 (SS)
Madu 350g x 3btl RM120 (SM) RM130 (SS)

***free poslaju & free VVIP akses kedaikuhebat
BAGAIMANA UNTUK SAYA MEMBUAT PESANAN..?

Sila ikuti beberapa langkah mudah dibawah

1. Bank In @ Deposit Wang sejumlah amaun ke salah satu Bank di bawah, samaada

MAYBANK - AKAUN NO: 5011-3215-4247, ZM Services

RHB BANK - AKAUN NO: 1010-8000-550-723, Zulkifli B. Hj Harun

BANK ISLAM - AKAUN NO: 01-041-02034422-1, Zulkifli B. Hj Harun

PUBLIC BANK - AKAUN NO:  4-5694442-14, Zulkifli B. Hj Harun

CIMB BANK - AKAUN NO: 0116-0007-9570-58, SM Trading

2. Simpan slip @ bukti pembayaran anda seperti slip simpanan, resit sehingga ANDA
terima produk-produk yang di pesan
**kepada pelanggan-pelanggan yang menggunakan online transfer ANDA boleh
masukkan email penerima | kedaikuhebat[at]gmail.com |. Ini untuk memudahkan kami
menjejaki bayaran yang ANDA buat

3. Selepas Deposit wang, sila SMS maklumat-maklumat berikut ke 012-707 1981 (paksujb)

| Bank, Nama Penuh, Alamat Pos, Amaun, Tarikh, Masa,
No Hand Phone Anda, Nama atau Kod Produk |

Kod Produk : MADU TAYYIBAH ( MADU )
Harga Produk : RM120 (SM) RM130 (SS)

4. Pihak admin kedaikuhebat akan mengesahkan bayaran apabila menerima SMS order
dari ANDA. ANDA juga akan dibekalkan password untuk ANDA mengakses laman VVIP
kedaikuhebat.

BANYAK BENDA-BENDA BEST & ILMU DI SANA!!!


                                    CONTOH SMS PESANAN
***jika anda ingin bertanyakan soalan2, anda
boleh hubungi paksujb di talian 012-7071981,
jika paksu tidak dapat menjawab, anda boleh
tinggalkan nama & soalan ANDA dlm voice msg
paksu @ SMS paksu. Insyaallah paksu akan
cuba jawab       

                            

Selamat membeli!!
Terima kasih..

Salam Hormat
paksujb

       
BANK ISLAM, Hj Ajmain Mokhtar, No 10, Jln Penarak, Kmpg Padang Lalang, Mk. Kuah, 07000, Langkawi, Kedah, RM120, 9-2-2010, 11.10pm, 1kg MADU, 016-557  XXXX
"Sebelum ini anak saya mengalami masalah sembelit dan susah untuk membuang air besar. Syukur kepada ALLAH, setelah saya berikan minuman air madu lebah Tayyibah, tiada lagi masalah sembelit"

Zarina


"Saya memang amalkan makan madu untuk kesihatan. Selepas diperkenalkan oleh seorang kawan, saya mencuba Madu Tayyibah. Kesannya sangat bagus, badan lebih bertenaga dan apabila bangun pagi lendir di kerongkong memang sangat berkurangan. Memang rasa selesalah"

Pak Cik Mie


"Madu lebah tayyibah dapat memberi kesan kepada diri saya hanya selama 3 hari sahaja. Selepas 3 hari dan 3 malam saya amalkan, saya rasa sungguh segar dan bertenaga apabila bangun dari tidur"

Syam


"Anak akak yang kedua ni ada masalah batuk yang tak elok-elok. Ubat dah dua kali ambil, tapi tak sembuh juga. Tengah malam je mulalah dia batuk-batuk. Seorang kawan akak cadangkan akak makan madu ni. Jadi akak cubalah bagi anak akak makan sebelum tidur. Alhamdulillahlah, lepas dua kali bagi batuk anak akak dah tak de..."

Norlela


"Sekarang ini saya telah mengamalkan meminum air madu lebah asli Tayyibah. Selalunya saya minum sebelum tidur dan selepas bangun tidur. Alhamdulillah......tiada lagi lesu ketika bangun tidur dan sistem pencernaan saya pun OK...."

Azzmi


"Musim hujan nie selalunya sejuk.Apa yang saya buat, saya tumbuk 1 inci halia dengan menggunakan lesung batu dan saya masukkan ke dalam cawan. Kemudian campurkan bersama-sama Madu lebah asli Tayyibah. Tak sampai 1 jam badan saya berasa selesa sekali: angin dalam badan tiada dan haba dalam badan bertambah......"

Faiz


"Madu ada di sebut di dalam Al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w. Saya begitu yakin yang madu dapat mencegah penyakit. Oleh yang demikian, sebelum kena adalah lebih baik saya amalkan menggunakan madu dulu. Saya yakin dengan Madu lebah Tayyibah kerana madu lebah ini telah diuji dari segi saintifik di makmal. "

Raduan


"Bila saya bangun tidur, saya rasa ada lendir di kerongkong saya nie... Rasa memang tak selesa. Lalu saya guna Madu lebah asli Tayyibah dan syukur pada Allah, lendir di kerongkong saya telah berkurang. Insya Allah saya akan amalkan meminum Madu lebah asli Tayyibah supaya lendir saya ini akan terus lenyap dalam hidup saya"

Roslan

TESTIMONI-TESTIMONI PENGGUNA MADU TAYYIBAH
MADU HUTAN NUSANTARA ASLI
Copyright@ 2009  KEDAIKUHEBAT.COM
kedaikuhebat[at]gmail.com
dikuasakan oleh paksujb 012 707 1981

Free Web Counter
KedaiKuHebat.Com Counter
Online Users
Untuk Pembelian Menggunakan Kad Kredit