Kedaikuhebat.Com

Pelbagai Produk Yang Berkualiti Untuk Anda

No public Twitter messages.

Facebook
RSS

Persediaan Sebelum Kahwin MASKAHWIN

Comments Off
Oct - 18 - 2011
kedaikuhebat

MASKAHWIN Persediaan Sebelum ANDA Berkahwin

Saya nak kahwin la..!! Eh.. Tahniah3x, kata kawan-kawan anda, yang gembira mendengar ANDA sudah mahu kahwin, menamatkan zaman bujang ANDA. Tetapi apa persediaan ANDA sebelum berkahwin?

Setiap akad perkahwinan mestilah mempunyai maskahwin dalam bentuk benda yang bernilai walaupun kecil atau faedah dan manfaat yang diberikan oleh suami kepada isterinya kerana akad perakahwinan.Sebagaimana sabda Baginda riwayat Bukhari,Muslim dan Abu daud yang bermaksud;

“Carilah maskahwin walaupun berupa bentuk cincin besi”-(riwayat Al-Bukhari,Muslim dan Abu Daud)

   Suami wajib membayar mahar kepada isterinya sebanyak yang disebutkan dalam akad perkahwinan jika ia maharmusamma.Seandainya pula tidak disebut dalam akad perkahwinan ia wajib dibayar mengikut mahar mithil.Antara konsep Islam mewajibkan suami membayar maskahwin kepada isterinya sebagai penghargaan kepada isteri dan memenuhi tanggungjawab ketetapan daripada Aallah SWT.Sebagaimana firaman Allah yang bermaksud:

“Dan berikanlah kepada perempuan-perempuan itu maskahwin mereka sebagai pemberian yang wajib.Kemudian jika mereka dengan suka hatinya memberikan kepada kamu sebahagian dari maskahwinnya maka makanlah (gunakanlah) pemberian (yang halal) itu sebagai nikmat yang lazat lagi baik kesudahannya”-(Surah An-Nisa’)

Sekiranya berlaku penceraian diantara pasangan suami isteri sebelum berlakunya persetubuhan,suami wajib membayar maskahwin separuh kepada isterinya.Manakala perceraian yang berlaku selepas diadakan persetubuhan suami mestilah membayar semuamaskahwin.Seterusnya lagi,jika suami atau isteri meninggal dunia selepas akad perkahwinan walaupun tidak sempat melakukan persetubuhan maka maskahwin wajib dibayar semuanya.

Iklan
Mahu Urutan Persedian Berkahwin
Mahu Ubat Herba Membantu Pembesaran Saiz Lelaki

      Justeru itu apa sahaja boleh dijadikan maskahwin ,asalkan berfaedah dan bernilai,antara syarat benda yang dijadikan maskahwin ialah:

 1. Mestilah dari benda yang suci atau benda yang dapat disucikan.Di mana tidak sah maskahwin daripada benda suci yang tidak dapat disucikan,seperti madu lebah yang terkena najis.
 2. Ada faedah atau pekerjaan berfaedah,seperti mengajar ilmu agama atau al-Quran.
 3. Ia adalah milik suami.
 4. Mampu diserahkan kepada isteri bila-bila masa sahaja.
 5. Diketahui sifat dan jumlahnya.

Comments are closed.

  Cara Penghantaran

  Cara Pesanan

  Akaun-Akaun Bank

  VVIP Akses